top of page

DCD (Developmental Coordination Disorder) הילד המסורבל

  • מכון אפיק
  • 21 באוק׳ 2021
  • זמן קריאה 2 דקות


האם הילד שלכם מסורבל? האם הוא נתקל בחפצים ? האם נוטה ליפול הרבה?

האם הילד שלכם מתקשה להתארגן בעת ארוחה ואוכל בעזרת הידיים, האם מלכלך הרבה את עצמו ואת סביבתו הקרובה? האם מתקשה להתלבש לבד או לארגן את הילקוט לבית הספר? האם הוא מבצע את כל אלה לבד אך באיטיות?

האם הילד שלכם נמנע מהשתתפות בחוג התעמלות או מתקשה להשתלב בו? מתקשה לקפוץ או לרוץ כמו כולם? האם הוא מתעייף מהר בעת ביצוע פעילות?

האם הילד שלכם מעדיף להישאר בבית כשכל חבריו בגן המשחקים, או לשבת בארגז החול בלבד? האם הוא מפחד לטפס או להתנדנד? האם הוא מתקשה לרכב על אופניים או להשתלב במשחקי כדור עם חברים?

האם הילד שלכם "נשפך" בכיסא, זז הרבה בעת המפגש בגן, או מתנדנד על הכיסא בכיתה?

האם הילד שלכם מתקשה לגזור? האם הוא מתקשה לצייר או לצבוע?

האם הילד שלכם מתקשה לכתוב, להעתיק מהלוח בכיתה או לסיים מטלה בזמן מוגדר?


קשיים אלה אופייניים לילדים עם הפרעה קואורדנטיבית התפתחותית (DCD). DCD הוא מצב נוירו-התפתחותי שמופיע כבר בינקות (מתבטא לעיתים באיחור בהשגת אבני הדרך המוטוריות), ומלווה את הילד לחייו הבוגרים. ההפרעה מתבטאת בתפקוד מוטורי לקוי אצל ילדים בריאים עם יכולת שכלית תקינה. שכיחות ההפרעה- 6% באוכלוסיה הרגילה (ילד אחד מתוך 20 ילדים).


הקשיים המוטורים כוללים:

תפיסת גוף ותפיסה מרחבית לקויה (גורם למשל להתקלויות שונות), תיאום לקוי בין שני צידי הגוף (למשל בקפיצה או בגזירה), תזמון לקוי (למשל בתפיסת כדור או בקפיצה בחבל), ויסות כוח לקוי (למשל, הפעלת לחץ רב על העפרון), קשיי תכנון (למשל, בפידול או בהתנדנדות בנדנדה), מיומנויות שיווי משקל לקויות (למשל, בהליכה על שפת מדרכה או בעלית/ירידה מדרגות ברצף).


הקשיים המוטורים שתוארו יוצרים אצל הילדים עם DCD בעיות רגשיות וחברתיות. לעיתים קרובות ילדים אלה יסבלו מדימוי עצמי נמוך ומוטיבציה נמוכה לתנועה. הם עלולים להימנע מפעילויות חברתיות שנושאות אופי מוטורי (חוגי ספורט, משחקים בחצר, מסיבות בג'ימבורי ועוד).

כאשר הליקוי הוא קל ואינו מפריע לביצוע המיומנויות היומיומיות או להישגים בגן ובבית הספר, אין סיבה לגשת לטיפול, אך אם הליקוי המוטורי יוצר פער גדול ביחס לבני הגיל ו/או מצוקה רגשית, מומלץ לפנות לאבחון וטיפול.


הגורמים המאבחנים יכולים להיות מתחום הריפוי בעיסוק או הפיזיותרפיה ההתפתחותית. באבחון יספרו הילד והוריו על הקשיים שמגבילים את תפקודו, יוערכו המיומנויות המוטוריות השונות, ובהתאם לממצאים תיבנה תוכנית טיפול שכוללת עבודה בקליניקה והדרכה לבית. לעיתים קרובות הטיפול יביא לשיפור תפקודי שישפיע גם על המצב הרגשי והחברתי של הילד.

חשוב לדעת:

לעיתים קרובות מופיע DCD אצל ילדים עם טונוס שרירים נמוך (היפוטוניה) שמלווה בגמישות יתר מפרקית. ילדים אלה סובלים מתשתית גופנית דלה וחולשת שרירים ולכן עלולים למשל "להישפך" בכיסא או לזוז עליו הרבה.


לעיתים קרובות מופיע DCD ביחד עם לקויות התפתחותיות

אחרות כמו: ADHD, ADD, לקויות כתיבה, קשיי שפה ודיבור, קשיים תחושתיים, קשיי תכנון.

 
 
 

Comments


צרו קשר

תודה, נחזור אלכם בהקדם

כתובת: המנוף 2 רחובות (קומה 2) 

טלפון: 089468077 (נא להשאיר הודעה לעינבל)

bottom of page